loader image
Дарение
Пчелар: Българска земеделска продукция не се търси на световните пазари

Пчелар: Българска земеделска продукция не се търси на световните пазари

Десетки хора от цялата страна се събраха днес на протест пред Министерството на земеделието с искане за спиране на вноса на мед от Украйна и трети страни.

На този етап браншовици от сдружение "Свободни пчелари" няма да се включват към общото недоволство.

Българска земеделска продукция не се търси на световните пазари. Нашата продукция не покрива стандартите на Европейския съюз. Едни и същи семена се сеят и в България и Украйна, но се осъществява различен контрол. Това мнение изрази Ясен Янев от сдружението.

Пчелният мед е крайният продукт от земеделието, ако той не е с добро качество, какво да очакваме тогава изобщо от земеделието, зададе риторичен въпрос той.

Той посочи, че цената на меда в момента е много ниска. Медът не се прави от морска вода, а зависи от земеделските култури, които се сеят. Ако има нещо нередно с тях, няма как да очакваме цената да е друга, подчерта Янев, като намекна за въздействието на пестицидите, следи, от които се намират и в меда.

Има много некоректни земеделци, които създават предпоставка да не се търси българското, категоричен е той. Пестицидите не идват от Украйна, а от българските земеделци, допълни Янев.

По думите му у нас има 42 дерогации от забраната за използването на определени пестициди в рамките на Европейския съюз. Той определи това, като престъпление срещу целия народ. 

Според него има и друг проблем с качеството. Българите отдавна са забравили традиционните вкусови качества на много от продуктите, подчерта пчеларят и като доказателство за думите си той посочи големия наплив към Турция за стоки от там. "Навремето се редяха на опашки в Турция за дънки, а сега за хранителни продукти", направи сравнение Янев. Пчеларят изказа убеждението си, че имаме много добри български сортове, но много от производители използват семена от други страни и даде пример с краставиците.

Чуйте повече от разговора на Валери Великов с Ясен Янев от сдружени "Свободни пчелари":
https://bnr.bg/varna/post/101880156/pchelar

Национално сдружение на Българските Свободни пчелари

Национално сдружение на
Българските Свободни пчелари

Контакти
info@bee-free.org
Общи условия
© 2023 Всички права запазени. Изработка - Digital New Era
Политика на поверителност
envelopecrossmenu