loader image
Дарение
Пчелари на протест в София с искане държавата да подпомага сектора Пчелари на протест в София с искане държавата да подпомага сектора

Пчелари на протест в София с искане държавата да подпомага сектора

Членовете на националното сдружение "Български свободни пчелари" ще излязат на протест пред Министерството на земеделието и храните в 13:00 часа днес. Това стана известно на пресконференция във Варна миналата седмица.

Председателят на организацията Ясен Янев посочи, че е необходимо държавата да подпомага пчеларството и да закриля сектора. По думите му организацията е изпратила писмо до министъра на земеделието и храните с искане пчеларите да получат финансова помощ, но отговорът е бил отрицателен с аргумента, че не са заложени средства в бюджета. Според Янев би следвало подкрепата да дойде чрез режима "де минимис". Той уточни, че трета година българските пчелари не са получавали помощ по тази линия, докато колегите им от съседните държави се възползват максимално от тази възможност.

Пчеларите настояват още да бъдат определени държавни лаборатории, които да извършват изследвания дали при пръскането на посевите са използвани забранени пестициди. Янев уточни, че в момента такива проби се извършват само в частни лаборатории, а пчеларите сами трябва да плащат за услугата, чиято цена варира от 450 до 520 лева.
(БТА, Ивона Величкова)

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2023/10/11/pchelari-na-protest-v-sofiia-s-iskane-dyrjavata-da-podpomaga-sektora.585457

Национално сдружение на Българските Свободни пчелари

Национално сдружение на
Българските Свободни пчелари

Контакти
info@bee-free.org
Общи условия
© 2023 Всички права запазени. Изработка - Digital New Era
Политика на поверителност
envelopecrossmenu